torstai 31. joulukuuta 2020

Vuosikatsaus 2020

Aika käydä läpi vuoden tapahtumat. Tonttujen ei ole tarvinnut kurkkia ikkunoista, kiltisti oon pyrkiny treenaamaan ja olen koittanut varsin avoimesti kertoa tällä menosta ja Stravasta yms näkee toki myöskin. Instassa olen ollut hieman laiska, mutta en ole jaksanut ottaa naamastani kuvaa joka lenkillä. Ehkä jatkossa kisakuvia yms tulee enemmän. Storyn puolelle olen koittanut jakaa sokerikäyriä ja jotain lenkkifiilistelyjä.

Joulukuun puolivälissä huomasin, että 19 000km olisikin mahdollista. Koin tämän määrän aikamoiseksi perheelliselle työssä käyvälle. Toki muuta urheilua ei sitten juuri tulekaan. Perheen kanssa oppinut optimoimaan treeniajat ja elämä muutenkiin huomattavan paljon säännöllisempää kuin nuorena. Yllättäviä menoja vähän, krapulaa ei koskaan ja säännölliset rutiininomaiset lenkkiajat. Verensokeritasokin kiittää säntillisyydestä.






Tänä vuonna pyrin keräämään kaikki lähitiet ja mahdollisimman hyvin hieman kauempaakin. Onnistuin varsin hyvin, montaa paikkaa ei jäänyt merkkaamatta. Hiekkatietkin koitin huomioida. Kartan täydentäminen lisäsi mielenkiintoa lähteä omituisiin paikkoihin ja välillä jopa tyhmiin lenkkeihin. Huomasin näillä lenkeillä, että isojen teiden reunat on hyviä paikkoja tehdä vetoja. Niissä on reilu piennar ja tiet ovat varsin suuripiirteisiä, jolloin tehot on helppo pitää tavoitteissa. Keskustasta korostuu työmatka ja kun joka lenkillä joutuu menemään samoja lähiteitä, ennen kuin pääsee väljemmille vesille. 


Kokonaismäärän jakautuminen

Teho/sykejakaumista tein jo erillisen tekstin (80/20). En sitä nyt uudestaan sen tarkemmin käy läpi kuin että kevyttä ajoa on paljon. Laitetaan nyt kuitenkin hieman tuoreempi kuva alle:







Tuntien ja lenkkien muutos vuosien mittaan




Tässä taas vertailu, miten "kovat" tehot muuttuneet. Eli vaikka kokonaismäärä on lisääntynyt hyvin paljon, niin kova ajo ei tietenkään samassa suhteessa voi kasvaa. Kisojen määrä varmasti vaikuttanut z6+z7 kertymään. Lisäksi niihin liittyvät treenit eli kiritreenit jääneet vähemmälle.


Yksi kestävyyden suhteen tärkeä osa on pitkien lenkkien määrä. Kokonaistunnit ja kilsat on lisääntyneet, mutta halusin vielä varmistaa, ettei määrän lisäys johdu lyhyistä lenkeistä. Näyttää siltä, että pitkät lenkit on lisääntyneet kivasti. En tiedä miksi 2019 >3,5h lenkkejä oli noin vähän vs 100km lenkkejä. Ehkä sattumaa. Laskin kahdella tavalla, sillä GG pyörälllä 100km vie 4h ja kisassa taas 2,5h. Samaksi lenkiksi laskin vain, jos "samoissa" vaatteissa ajettu eli oikeasti putkeen.


Ihan jokaista 100km lenkkiä en ole viitsinyt maantiepyöräily fb sivulle jakaa.




Kisat

Koko homman juonihan olisi kisojen ajaminen. Pyöräilykisat on sen verran täynnä toimintaa, että kisoja tarvitaan suhteellisen paljon. Näin jalat tottuu niihin ja edes muutama hyvä suoritus osuisi. Kisojen lukumäärästä ja lopputuloksista onkin jo monta juttua. Tässä kisakauden reflektointia. Eli kisoja kertyi lopulta vain 4 kappaletta. Kaikista kisoista löytyy omat tekstit KISAT hakusanan alta.


Työmatka ja ZWIFT



Zwift 5900/19000 = 31%
työmatka 5200/19000 = 27%

Eli"oikeaa" maantiepyöräilyä vain varsin rajallinen määrä kokonaisuudesta, alle kymppitonni. Mutta uskon että noi paikallaanpyöräilyt ja työmatkat ei mee ihan hukkaan vaan jopa mahdollistavat varsin paljon ja niiden avulla saa tasaisempaa kuormitusta, joka aikarajoitteisena on yllättävän tärkeää.




PMC


Tasaista kehitystä. Tämän vuoden rasitustaso taas alkaa korkeammalta kuin vanha. Ehkä kertymää voisi hidastaa nostamalla FTP keväällä todellisempaan 330w arvoon.


Tehoennätykset



Tehoenkkoja ei paljon tullut. Olen ennenkin maininnut, että hieman turhan harvoin tulee mitään KOM pätkää yms ajettua täysiä, yleensä aina toistoja haen. Ainuttakaan maksimikiriä en tainnut tosiaan tehdä. Power Curvin huono puoli on, ettei se näytä kehitystä kovin hyvin. Tehot on skaalattu niin solle asteikolle, että vuotuiset 5w indeksikorotukset ei juuri erotu. 

Nyt keväällä ajoin 1min pätkän Perniössä ja siitä tuli melko pitkälle pätkälle maksimit. Tein hyvän lead-outin Nikille ja hävisin lopulta. 5min maksimin pistin uusiksi heinäkuussa, kun halusin saada siitä yli 400w. Valitsin hieman kaivertamaan jääneen KOM pätkän, jonka tiesin oikean mittaiseksi ja riehuin siinä. Silloinkin tein kyllä useamman vedon ja jo edellisessä segmentissä taisin tehdä 2:45 kohtaan PR lukemat. 30min ennätys tuli pidemmässä FTP vedossa, melko täysiähän se jo on, mutta en ollut lainkaan kuollut ton jälkeen ja teinkin vielä toisen FT P vedon.  Toi viimeinen PR, jonka merkkasin tuli veljen kanssa Somerolla vuorovetoa ajellessa "kevätkisassa" (Strava)


Blogi


Blogitekstejä on kertyny valtavasti. Aika tasan 2 tekstiä viikossa ja muutama yli. Yhteensä 125 tekstiä. Lukijoita teksteillä aika tasainen määrä kertyny. 15 000 lukukertaa bloggerin mukaan kertyny. Lukijamäärät lisääntyneet pikkuhiljaa. Kirjoittaminen on ollu kivaa, enkä oo joutunu stressaa tekstien keksimiseks. Tekstin tuottaminen on muuttunu helpommaks ja sujuvammaks. Kerrottavaa tuntuu vielä riittävän. 


PS

Tän vuoden lempparikuva. Tulee aina hyvä fiilis, kun näkee.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi