maanantai 7. joulukuuta 2020

Kisakauden reflektointia

Kisakausi oli mitä oli, mutta aina voi siitäkin oppia, vähintään treenien puolesta. Kisoja kertyi vain 4 😲, joista 2 oli elokuun loppupuolella ja 2 syyskuussa. Paikalliskisoja ei ollut yhtään ja vain yhden paikallistempon kävin ajamassa. TuUL tiistailenkkejäkin kertyi vain 3. Eli kaikki suunnitelmat alittuivat reilusti.

Kisat

PMC ja kisat

Keväällä ei ollut kisoja, eikä kovempia yhteislenkkejäkään. Myös paikalliskisat olivat tauolla. 

Kesäkuussa sitten yhteislenkit alkoivat ja kisoja olisi ollut muutama kisa, mutta niihin en päässyt, kun sattui päivystykset juuri sopivasti. 

Elo- ja syyskuussa olisi ollut hieman enemmänkin kisoja. Joka viikonloppu en pysty kisaamaan, kun kotonakin pitäisi olla ja töitäkin on viikonloppuisin. ISM kisojen ja kortteli SM kisojen väliin jääminen harmittaa jonkin verran, mutta harmittavasti kaikki arvokisat oli Oulussa tai Pudasjärvellä, enkä sinne autolla kovin mielellään ajele.

Onneksi oli kuitenkin kisoja, nyt jälleen kaikki peruttu 😷.

Treenit

Koen olevani jo keväällä suhteellisen hyvässä kunnossa, sillä treeniluolani mahdollistaa kovat treenit. Zwiftissä tulee ajettua järkevästi ja tehotreenit sujuvat siellä hyvin. Lisäksi pihalla saan ajettua kohtuullisen paljon määrää. Talvella saan aikaiseksi lähes samat tunnit kuin kesälläkin. En koe suurempaa tarvetta ulkomaanleireille tai muulle ekstramotivaatiolle. Määrät ja tehot sain nostettua lomalla maaliskuussa hyvällä kotimaantreenileirillä. Se oli harjoituksellisesti hyvä lisäpotku muuten varsin tasaiseen toimintaan. Lisäksi omat kotikisat olivat onnistuneet. Etenkin korttelikisa tuntui antavan erilaista ärsykettä. Toki muutkin olivat hyviä ja rankkoja. 

Treenejä kerääntyi hyvin. Kilometrejä on tullut selvästi enemmän kuin aiemmin. Kunto on ollut parempi kuin edellisenä vuonna. Treenien puolesta 3 saman modaliteetin treeniä viikossa hieman blokkityyppisesti ja se oli kyllä hieman liikaa. Sinällään treenit onnistuivat varsin hyvin, mutta ehkä harvemmin ja vielä kovempaa olisi ollut parempi. Etenkin FTP viikoilla tehot tuntuivat hieman kärsivän. KOM ajelut myös hieman tekivät vedoista "hassun" mittaisia, mutta en ole varma oliko se huono asia. Treenien puolesta myös vo2max treenejä tuli ehkä tehtyä liikaa. Niiden hyötysuhde ehkä hieman heikko ja rasittavat kroppaa paljon. Jatkossa 40/20 ja 30/30 suhteessa myöskin enemmän. Nämä tuntuu ehkä luontevammilta mulle. Kolmas ongelma vo2max treeneissä oli myöskin se että sm kisoissa mäki ei ollut vo2 toistoa, vaan enemmän hieman kynnyksen yläpuolista hinkkaamista.

Kisaepätietoisuus teki sen, että treeneissä ei ollut hyvää johdonmukaisuutta ja kiritreenit loisti poissaolollaan. Koskaan ei tiennyt milloin kisat alkaa ja aina oli toiveissa, että ensi kuussa... Eli tein jo heti keväästä lähtien kovia treenejä ilman lopullista viimeistelyä ja kisaamista kuitenkaan. Hieman pidemmälle perustreeniä etenkin talvella olisi ollut parempi.

Sitten kun lopulta oli melko varmaa, että kisakausi alkaisi, niin pidin herkistelyyn lepoviikon. Niitä suositellaan joka paikassa ja ajattelin kokeilla. Lisäksi PMC käyrän rasitustaso oli pysynyt pitkään niin korkeana, että siinä oli varaa hieman tiputtaa. Pihahommia ja perheaikaakin oli rästissä. Tähtäsin sen 4vk ennen SM kisoja. Vituikshan se meni. Olin ihan sekaisin sen jälkeen. Enkä palautunut SM kisoihinkaan yhtään. Onneks Rosendahl pelasti tulosten puolesta edes hieman.

Kisojen ajankohta oli nyt syyspainotteinen, mutta sään puolesta ihan sama. Rosendahlissa kohtuullinen sää, mutta muuten aika märkää ja koleaa. Aivan hyvin kisakautta voisi jatkaa hieman myöhemmäs syksyyn nykyisestä. Lämmön ja sateen suhteen aivan yhtä tuurikauppaa kuin kevät ja kesäkin. Toki mieluiten kisakautta tilastollisesti paremmille säille eli heinäkuulle.

Ajatuksia

Ensi keväänä saan olla lasten kanssa kotona hiihtolomalla, joten suurta fillarointiviikkoa ei ole odotettavissa. Mutta koitan jollain keinoin saada onnistumaan yhden kovemman viikon maaliskuuhun. Määräviikkoon uskon vakaasti. Sitä koitan tehdä vaikka Zwiftissä yömyöhään. Kotikisoja toteutan myöskin ensi keväänä. Nyt niitä tosin pitää aikaistaa parilla viikolla, jotta niistä olisi hyötyä kevään ekoihin kisoihin. Jatkossa treenien suhteen KOMit pitäisi kuitenkin ehkä ajaa täysiä, eikä kynnyksenä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi