perjantai 6. joulukuuta 2019

Diabetes


Sairastan I tyypin diabetesta, eli nuoruustyypin sokeritautia. Sairastuin siihen jo hyvin nuorena. Se on vaikuttanut hyvin paljon harjoitteluihini ja etenkin kisaamiseen (ehkä muuhunkin elämään). Ajattelin käydä jatkossa läpi hieman tarkemmin sen vaikutusta ja miten olen koittanut selvitä ongelmista. Sairaus ei estä missään nimessä urheilua, liikunta parantaa ja helpottaa hoitoa, mutta kilpaurheiluhan ei ole koskaan täysin tervettä touhua. UCI Pro Continental tasolla ajaa Team Novo Nordisk, joka on hyvä osoitus, ettei diabetes estä korkeimmallakaan tasolla urheilua.


Tyypin I diabetes on autoimmuunisairaus, joka useimmiten tulee alle teini-ikäisille. Sairaudessa haiman endokriininen insuliinin tuotanto lakkaa. Tämän vuoksi verensokeri nousee kaikesta syömisestä jatkuvasti, ellei pistä insuliinia. Insuliinihoitoon on monta eri tapaa, mutta itse käytän monipistoshoitoa, eli pistelen vähän väliä. Ennen muinoin verensokeri mitattiin virtsasta, sitten sormenpäästä mittaamalla. Nykyään uutena on tullut etäluettavat jatkuvat verensokerimittarit. Nämä mahdollistavat lenkillä ja kisoissa verensokerin seuraamisen. Verensokeriin vaikutta hyvin moni tekijä syömisestä (glykeeminen indeksi, määrä, ruoan imeytyminen), liikkumisen rasituksesta, insuliiniherkkyydestä, hormonitoinnasta (stressi, jännitys jne) ja nesteytyksestä alkaen. Kuun asentokin lienee mukana 😫. Kisoissa riittää jännitystä, rasitusta, pitkäkestoisuutta ja nestehukkaa yms jotka kaikki ovat omiaan sekoittamaan pakkaa.

Aiemmin ajelin ja kisasin fiiliksen mukaan, kun parempaakaan ei ollut tarjolla. Tämähän on nykyisin ajatellusti aivan sula mahdottomuus eikä ihmekään että kisat menivät usein penkin alle. Lenkeilläkin tietenkin sama juttu. Nykyään mittarin käyrästä näkee suoraan mitä verensokeri on ja voi hieman arvella ja opetella ennustamaan, että minne ne on menossa. Mittarina minulla on Abbotin Libre ja sen skannaamiseen käytän Sony sw3 kelloa (siitä kerron toisten). Näin ei tarvitse kaivella taskusta mittaria sensorin skannaamiseen.

Aloitin pyöräilyn kun kuulin, että nämä jatkuvat mittarit tulevat saataville. Ilman sitä en kyllä uskaltaisi kisata. Senkin kanssa tarpeeksi haastavaa.

Blogin nimikin viittaa hiilihydraatteihin, eikä hiilikuituun 😉

Ei nää käyrät yleensä näin hienoja oo 😁



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi