keskiviikko 25. joulukuuta 2019

Tavoitteita, ei unelmia


Ilman motivaatiota ei ole helppo mennä lenkille, etenkin huonoissa olosuhteissa (11,5kk Suomessa). Meillä kaikilla on aina tavoitteita ja yleensä monta samaan aikaan. Pyöräilyn suhteen tavoitteet ovat mielestäni ensiarvoisen tärkeitä. Muuten treenaamisella ei ole syytä ja onnistumisen tunteet jäävät harvemmaksi. Tavoitteita voi olla monen tasoisia. Isommat tavoitteet voivat jakautua monelle vuodella ja vaatia paljon. Pienemmät voivat olla kausitasolla tai vaikka kuukausitasolla.

Tavoitteiden kanssa täytyy olla kuitenkin varovainen. Onko saavutettava tavoite ylipäätään mahdollinen? Sen täyttymisen täytyisi olla mitattava ja todennettava. Lisäksi täytyy pohtia omaa tilannetta. Kuinka paljon voi panostaa saavuttaakseen tavoitteen: Onko rahaa uusia kalustoa ja ostaa sitä sun tätä, onko aikaa treenata 12h viikossa? Mistä on valmis luopumaan tavoitteiden toteuttamiseksi? Aikaa ja rahaa on harrastelijoilla yleensä varsin rajallinen määrä. Kuinka nopeasti tavoitteen voi saavuttaa, mikä on järkevä aikajakso. Mitä tapahtuu, jos tavoitetta ei saavuta. En kannata vedonlyöntiä, mutta toki joillekin se voi sopia. Tavoitteelle on myös hyvä olla jokin selvä aikaraja, muuten kyse on unelmasta. Mitä sitten kun tavoite täyttyy? Juhlat vai uusi kovempi tavoite.

Tavoitteiden saavutamisessa auttaa myös tsemppaava porukka. Toki kannattaa itse myös tsempata muita. Yhteislenkeille tulee lähdettyä varmemmin huonossakin säässä. Yksin monilla voi huonon kelin lenkit jäädä lyhyiksi.
Uudet välineet myös nostaa treenimotivaatiota, mutta se voi käydä kalliiksi pidemmän päälle.
Toteutuneet välitavoitteet myöskin kannustavat jatkamaan.
Terveyden ylläpito on tärkeää, mutta hankalasti mitattavaa. Omasta ilosta ja nautinnon vuoksi liikkuminen on hienoa. En todellakaan kiellä tavoitteetonta 💆 liikuntaa. Lähinnä idea tässä jutussa on kannustaa pyrkimään pidemmälle. Terveyssyistä ja painontiputuksesta yms tapahtuva liikunta voi olla motivoivaa kyllä. Mutta kilpailullisia tai treenillisiä tavoitteita niillä ei muodostu.

Hypoteettinen esimerkki:

Tavoite: Painon tiputus <70kg, FTP nosto 330w, sijoitus cup kilpailuissa.
Mittaaminen: vaa’alla, tehomittarilla CP 20min ja tuloslistasta.
Menetelminä: esim. treenin lisäys, ruokavalion tarkastelu, paremmat aerovehkeet jne.
Luovun: omasta ajasta, rahasta, herkuista
Koska: Ennen SM kilpailuja tms.
Mitä jos (onnistuu/epäonnistuu): Hyvä/paha mieli 🙅

Netistä googlaamalla löytyy ihan virallisena vastaavan tapainen fiksu tapa asettaa tavoitteita: SMART. Samantapaista systeemiä käytettiin jo lastenpsykiatrialla. Siihen liittyi taitojen oppiminen, niiden videokuvaus ja juhlat kun onnistuu 👶

Mutta siis koen että on oltava tavoitteita, ei unelmia. Lottovoitto on unelma. 7 oikein ei ole hyvä tavoite, vaikka se motivoikin ostamaan lottokupongin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi