tiistai 17. joulukuuta 2019

Kisasokerit +eväät

Diabetes vaikuttaa paljon enemmän kisasokereihin, kuin lenkeillä pärjäämiseen. Lisäksi ongelmana on riittävä hiilareiden syöminen kisoissa ilman että sokerit karkaa.

Tämän vuoden SM-kisoissa laiton ennen lähtöä laitettavan pikainsuliinin hieman liian ajoissa (reilu 30min) joten sokerit laskivatkin ennen lähtöä. Jouduin syömään extraa vielä lähtökarsinassa ja lopulta kärsinkin siitä koko loppukisan kun sokerit nousivat nopeasti korjauksen ja adrenaliinin vuoksi. Sokerit ei oikein tippuneet kisan aikana useampaankin otteeseen laitetusta lisäinsuliinista huolimatta. Mutta pystyin syömään kuitenkin suunnitelman mukaan.

Libre liioittelee melko rajusti korkeita sokereita, todellisuus tod näk alle 20mmol/l


Rovaniemen 2006 SM kisat meni hieman enemmän pieleen. Oltiin joukkueen kanssa mökillä ja ruokailu tietenkin poikkesi totutusta. Niinpä tietenkin yöllä meni kunnolla matalalle sokerit ja ambulanssikin kävi. Oksentelin sitten kisan ajan katsomossa 😷


Mulla on kisa-aamuina melko normaalit sokerit, mutta sitten noin 10min ennen kisaa verensokeri kohoaa reilusti. Eikä kisan laadulla oo väliä. Zwift-kisoissa ja paikalliskisoissakin käy jossain määrin sama. Niinpä juuri ennen starttia laitan pikainsuliinia ja lisäksi aamulla ylimääräistä pitkävaikutteista insuliinia, jos monen tunnin kilpailu. Lenkeillä syön sokereiden mukaan ja yleensä saan syödä riittävästi, useimmiten liikaakin. Kisoissa taas kun yrittää saada edes 60gHH tunnissa, niin todella herkästi sokerit kohoaa. Koen kuitenkin että hiilarit on normoglykemiaa tärkeämpi kisassa suorituskyvyn kannalta. Olen pyrkinyt ottamaan kisaravintona 60 grammaa hiilihydraattia (gHH) tunnissa, sillä että se on lähellä yleisten suositusten minimiä, jotta jää vielä mahdollisuus ottaa extraa, jos sokerit meneekin laskusuuntaisiksi

Kertaalleen jo näytetty kuva mikä ero on "kisalla" vs lenkillä


Lenkeillä eväinä Maximin urheilujuomaa, Rainbow:n myslipatukoita, banaania ja viileässä suklaapatukoita. Siripiriä pidän yleensä yhden pötkön hätävarana. Tietenkin rahaa kaupassa käyntiin. Kaupasta suklaapatukkaa, myslipatukkaa, banaania, jätskiä ja (sokeri)kokista fiiliksen ja sään mukaan.


Kisoissa taas urheilujuomaa ja powerbarin geelejä + Rainbow:n myslipatukoita. Olen laskenut että 2 kauhallisesta jauhetta / 750ml juomaa tulee 35g hiilaria, lisäksi energiageelissä on 26g ja myslipatukassa on 19 g ja niitä menee 2 eli 40-50g. Tästä tulisi matemaattisesti toki 85gHH, mutta todellisuudessa juomaa ja ruokaa ei mene aina aivan yhtä paljoa. Jos on kuuma ja juomaa menee enemmän, niin yleensä otan osan vetenä.


Harvoin kisoissa on eväät loppuneet, huoltoauto tai tiimikaverit ois tällaisessa tilanteessa kultaa.


Verensokerin vaikutus suorituskykyyn on hieman hankala, kun suorituskyky voi olla huono vaikka sokerit olisi hyvätkin. Mutta kohtuullisilla lukemilla oleminen auttaa silti huomattavasti. Etenkin matalilla sokereilla ajaminen käy löysäksi. Toisaalta sama, jos ei voi syödä ja sokerit koholla.

TNN youtube sivuilla on hyviä videoita siitä, miten ammattilaisillakaan ei aina mene hommat aivan putkeen, mutta suoritus onnistuu silti. Videoissa hyvä huomata, että jenkit mittaa mg/dl asteikolla, joka on 18 kertainen mmol/ml lukemiin verrattuna. Helpolla pääsee kun jakaa 20:llä.


TNN DexcomData Soittolista youtubessa


Joonas Henttala CGM Data 2019 Milan-San Remo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi