maanantai 16. joulukuuta 2019

Treenifileiden valmistaminen

Teen treenitiedostot ajamista varten kahdella eri softalla.

Traineri


Zwiftiä varten käytän ZWOfactory.com sivustoa. Tämä on aivan älyttömän yksinkertainen ja toimiva .zwo file työkalu. Nykyään se näyttää prosenttien lisäksi myös watteina tehot (toki tiedosto on prosentteina). Työkaluna helpompikäyttöinen kuin zwiftin oma editori. Lisäksi sitä voi käyttää selaimella, eli ei tarvita koko softaa koneessa. Zwofactoryyn voi raahata valmiin tiedoston ja sitä voi muokata sitten. Sieltä löytyy myös zwiftin valmiit treenit valikosta.

Kaikkia treenejä ei toki tarvitse tehdä valmiiksi, zwiftistä löytyy hyvin paljon valmiita treenejä. Niitä on helppo selata whatsonzwift sivustolta. Sieltä löytyy myös muutamia apuvälineitä, jos haluaa muuntaa eri tiedostotyyppejä trainerikäyttöön sopiviksi. Zwiftissä valmiiksi olevia tiedostoja ei voi jostain syystä ladata, mutta sieltä löytyy myös paljon muiden tekemia ja tallentamia treenejä.

Tiedostojen siirtäminen zwiftiin tapahtuu tietokoneella (ei onnistu puhelimessa eikä pädillä jne). Koneelta löytyy usein C:Tiedostot/Zwift/workouts -kansio (Ohje), johon rtiedosto tallenetaan. Tiedoston siirtämisen jälkeen Zwift on vielä käynnistettävä sen siirtymiseksi pilveen. Vanhoja treenejä ei voi poistaa kansiosta, vaan se on tehtävä zwift ohjelmassa. Sen vuoksi ei kannata siirtää kovin isoa määrää treenejä kerralla. Lisäksi zwiftissä treenien selaus on hieman hidasta, joten helpoimmalla koen pääseväni kun teen itse treenin ja ne löytyy aina samasta Custom workouts kansiosta. 

Zwiftissä ja muissakin on paljon valmiita treeniohjelmia, joita voi käyttää ja varmasti toimivia. Koen vain että pelkkien tehotreenien tekeminen 5 kertaa viikossa ei ole järkevää. Lisäksi todella monet valmiista treeneistä on hyvin monimutkaisia. Eli teho ja kadenssivaatimukset vaihtelee vähän väliä. Toki tämä rikkoo tylsyyttä kun traineri hoitaa kaiken toiminnan automaattisesti. Eihän se haittaa, mutta en tiedä kuinka paljon mahtaa hyödyttääkään. Mun ”puoli-autistiselle” luonteelle sopii kyllä hieman yksinkertaisemmat yhteen ominaisuuteen panostavat treenit kerrallaan. Paras esimerkki tästä sekasotkusta on Sufferfest. Tehokkaitahan nekin ovat ja hyviä ominaisuuksia siellä. Treenit ovat ehkä enemmän todellisen elämän kisatyyppisiä eli hyvin vaihtelevia ja rikkonaisia. TrainerRoad on toinen hyvin paikkansa löytänyt ja sinällään erinomainen treeniohjelmisto. Siellä on nykyään ulkotreenitkin ominaisuuksina. Ne kylläkin painottaa SST treeniä melkoisia määriä, mutta monilla tuntuu tulosta nekin tekevät. Tosin siinä ohjelmistossa on ollut aika hurja hintakehitys parin vuoden aikana. Kaikissa treenisoftissa on omat hyvät ja huonot puolet. Zwiftiin olen päätynyt sosiaalisuuden vuoksi ja kun tykkään tehdä lähinnä omia treenejäni.

Toki mittarista / trainerin omasta appista voi suoraan ohjata traineria ERG, SLOPE jne moodissa. Sitä olen käyttänyt vain hyvin lyhyissä ”työmatkasimulaatioissa”.

Ulkoilmassa


Pihalle teen Wahoo elemnt boltiin valmiita treenitiedostoja Training Peaksissa. Ilmainen kirjautuminen ja perusominaisuudet ei maksa mitään. Sieltä saa treenit synkronoitua vaikka automaattisesti mittariin, mutta sitä ominaisuutta ei kannata käyttää. Treenit häviää, pitää olla oikeat päivät jne valittuna. Mieluummin tekee siellä treenin. Lataa sen koneella. Sitten yhdistää USB johdolla boltin koneeseen ja siirtää .FIT muotoisen treenin mittarin plans kansioon. Mittari muodostaa siitä automaattisesti .plan tiedoston. Tällöin tiedosto ei häviä mittarista (ei poistamallakaan kyllä vaan mittari pitää formatoida :I ). Eli kannattaa olla suht tarkka mitä tiedostoja mittariin sylkee. Olen huomannut että pihalla mittarin käskytys on lähes yhtä tehokasta kuin sisällä. Ei tarvitse päätä vaivata sillä että mitä piti tehdä ja milloin. Mittari kyllä kertoo ja se tulee toteutettua hyvin. Erittäin toimiva apuväline.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi