torstai 31. joulukuuta 2020
Vuosikatsaus 2020
maanantai 28. joulukuuta 2020
Palautumisen edistäminen
Kukapa ei haluaisi palautua lenkistä nopeammin. Monen näköistä on ajan saatossa kokeiltu ja monta keinoa on edelleen käytössä. Palautusjuomista on ollut paljon puhetta ja niiden suhteen hiilihydraattien energiamäärä merkkaa, ei sisältö sen tarkemmin. Kylmä ja kuumakylpyjä yms hoitoja käytetty, mutta niidenkin kokonaishyöty olematon. Venyttely ja verryttely myöskin tutkimuksissa heikosti pärjänneet. Kompressiovaatteet voi antaa pientä apua, mutta ei tilastollisesti merkittävää. Samoin myös hieronta, pumppauslahkeet, rullailu ja lihashuoltovasarat. Auttavat liikelaajuksissa, mutta eivät paranna suorituskykyä tai voimaa. Passiivinen paikallaanolo ja riittävä ravitsemus tärkeimmät.
torstai 24. joulukuuta 2020
Aloittelijan treenit
Pitkään harrastaneen ja jalkansa tuntevan pyöräilijän valmennus on hyvin erilaista, kuin vasta urheilun löytäneen ja vähemmän ajaneen kuskin. Perusperiaatteet on toki samat, mutta toteutus hurjan erilainen.
maanantai 21. joulukuuta 2020
80/20
Seiler on idoli, kerran ajoin sen ohi Zwiftissä. En kehdannu kirjoittaa fanipostia, mut tykkäsin kuitenkin ja otin kuvan 🤩
torstai 17. joulukuuta 2020
Säädöt Zwiftissä
Zwiftiä voi ajaa monella eri tavalla. On simulaatiota, treeniä, yhteislenkkejä, kisoja ja "tyhmää ajamista". Voi pitää zwiftin pyörimässä samalla kun ajaa vaikka TrainerRoadin/Xertin harjoituksia jne. Monta eri tapaa käyttää hyvää alustaa.
maanantai 14. joulukuuta 2020
Mekaaninen vastus osa1
Tässä tekstissä paneudun hieman laakereiden vastukseen. Ketjut ja renkaat saavat kyllä omat tekstit joskus myöhemmin. Laakerit on lähellä sydäntä, kun niitä myydään niin hurjaan hintaan ja mitä moninaisemmilla väitteillä. Alle keräilin muutamasta lähteestä hieman katsausta, mistä laakereiden tehohäviöt johtuvat ja miten niitä voi minimoida.
torstai 10. joulukuuta 2020
Zwiftluola
Sisäpyöräilyyn on mulla onneksi erillinen autotallissa oleva toimisto. Saa saa olla rauhassa ja lämpötilan saa säädettyä miellyttävän viileäksi. Talli on suhteellisen iso, joten happikaan ei lopu heti kesken. Tämän erillisen huoneen ovi on auki varastoon ja sieltä vielä talliin.
maanantai 7. joulukuuta 2020
Kisakauden reflektointia
Kisakausi oli mitä oli, mutta aina voi siitäkin oppia, vähintään treenien puolesta. Kisoja kertyi vain 4 😲, joista 2 oli elokuun loppupuolella ja 2 syyskuussa. Paikalliskisoja ei ollut yhtään ja vain yhden paikallistempon kävin ajamassa. TuUL tiistailenkkejäkin kertyi vain 3. Eli kaikki suunnitelmat alittuivat reilusti.
perjantai 4. joulukuuta 2020
Marraskuu
Meinas jo unohtua, että joulukuu alkoi. Vaikka lapset innoissaan kalentereista ja tontuista, niin oma aika mennyt tekstien kirjoittamiseen. Sen verran paljon ehtinyt kirjoittelemaan, että tämä meinasi unohtua. Treenit olen ehtinyt hyvinkin ajamaan, siihen kirjoitusvimma ei kuitenkaan ole vaikuttanut.
tiistai 1. joulukuuta 2020
Tehon vaikutus rasitukseen
Otsikko on tarkoituksella noin päin tällä kertaa. Nyt ei ole puhe siitä mitä FTP on 3h kisaamisen jälkeen. Kyse on siitä miten erikuntoisilla rasitus jakautuu samoilla FTP% lukemilla ajaessa eri tyyppisesti. Esimerkkinä voisi olla
Kuski 1: Vuosia harjoitellut pyöräilijä, FTP 330w.
Kuski 2: Juuri pyöräilyn aloittanut, FTP 180w.
perjantai 27. marraskuuta 2020
Työmatkaturvallisuus
maanantai 23. marraskuuta 2020
PMC ≠ kunto
PMC käppyrä kertoo rasituksesta, ei kunnosta. Vaikka Strava on antanut sille nimen Freshness ja Fitness. Totta kai pitkän päälle rasitus nostaa kuntoa. Mutta hyvä kisakunto on muutakin kuin pelkkää rasitusta. Siihen tarvitaan kisanomaista epätasaista rasitusta, hermostollisesti kuormittavia treenejä ja lepoa.
perjantai 20. marraskuuta 2020
Aero kuuluuu kaikille!
Viittasinkin levykiekko tekstissä siihen, että aerokamat ei vaadi kovaa vauhtia. Aerosta hyötyy myös hitaammatkin. Monessa paikassa puhutaan, että aerokiekoista ei oo mitään hyötyä alle 30kmh nopeuksista ja levykiekosta alle 40kmh ajaessa jne. Tämä ei sinällään pidä paikkaansa vaan sekuntimääräinen hyöty on jopa suurempi hitaammilla nopeuksilla.
maanantai 16. marraskuuta 2020
Levykiekko
Levykiekot ei oo mitään ihan ilmaisia, joten saako rahalle vastetta? Levykiekkoahan käytetään vain aika-jossa ja siinäkin vain takana. Edessä kiekkona pitäisi olla vielä joku korkeaprofiilinen 80mm tai kolmilaippainen kiekko. Halvimmat levykiekot maksaa 1000€ luokkaa. Käytettynä voi saada jonkun vanhan halvemmalla. Mitkä on levykiekon hyödyt ja haitat?
perjantai 13. marraskuuta 2020
Urheilijan laatikointi
Ketään ei saisi lajitella turhan tarkasti sukupuolen tai ominaisuuksien mukaan nykyään, eiks niin ⚖.
Urheilijaakaan ei kannata lokeroida turhan tarkasti. (Vaikka kirjoitinkin urheilija-analyysistä keväämmällä) Iso osa ominaisuuksista on kuitenkin tällä tasolla vielä kovin reenattavissa. Suomen tasolla suurin osa pyöräilyn alalajeista ei ole niin kilpailtuja, etteikö niissä voisi pärjätä kohtuullisesti.
maanantai 9. marraskuuta 2020
Gravelkumit
Alkutalvesta ja syksystä vaihtelun vuoksi olen tykännyt ajaa GG fillarilla ihan oikeita maastopolkuja ja vähemmän hiekkateitä. Olen junnuna ajanut paljon maastopyörällä ja se olikin päälajini vielä 16v luokassa. Maastoajotekniikka on kohtuullista, joten GG fillarilla pääsee varsin kivasti ajelemaan polkuja. Pahimmat juurakkohelvetit nyt ei oo kivoja, mutta eipä ne oikein millään fillarilla kovin kivoja ole.
perjantai 6. marraskuuta 2020
Lokakuu
Lokakuu alkoi osittaisella ylimenokaudella ja sisätreenit jatkuivat ohjelman mukaisesti veljen kanssa. Zwift treenit maistuu kohtuullisen hyvin ja 2h menee niissä nopeasti. Kuun alkuun ajoin yhden Zwift kisan ja se kyllä sai taas muistamaan mitä kärsimys on. Viikonloppuisin ajan yleensä pihalenkin, mutta ekalla viikolla tosiaan ajoin zwift kisan, kun en ehtiny päivälenkille. Kertaalleen pääsin hyvässä ja jopa kuivassa säässä ajamaan pihalenkin. Miten ihanaa olikaan ajaa maastossa, kun pitoa riitti ja ajokamat ei kastuneet heti.
tiistai 3. marraskuuta 2020
Kisataktiikka
perjantai 30. lokakuuta 2020
PK:n optimointi
Kavereiden kanssa jutellessa tulee aina uusia näkökulmia asioihin. Tässä vasta aloin pohtimaan peruskestävyyslenkkeilyn optimointia. Puhutaan paljon perinteiseen Seilerin 3z järjestelmän suhteen 80/20 jaosta. Se alue sisältää lähes puolet Coggan (jota Strava käyttää)7z järjestelmän z3 alueesta.
Mutta peruskestävyysalue (Low intensity) on siis varsin laaja, joten mihin siinä alueella pitäisi pyrkiä ja kuinka se kannattaisi toteuttaa?
tiistai 27. lokakuuta 2020
torstai 22. lokakuuta 2020
Gravelajelut
Hiekkatiet ja polut on mahtavaa vaihtelua maanteiden lisäksi. Pääsee tutustumaan uusiin paikkoihin aivan eri näkökulmasta. Hiekkateitä on ihan valtavasti. Välillä ongelmana on toki niiden jatkuvuus, eli monet päättyy keskelle metsää. Osa taas menee talojen pihojen läpi jne. Hieman luovimista tarvitaan. Googlemapsin satelliittikuvat/karttapaikka/Strava heatmap kertovat hieman lisää reittivaihtoehtoja. Polkukartat on käteviä ja toisaalta heatmap näyttää etenkin asutuilla alueilla mahdollisia vaihtoehtoja. Välillä ihan fyysinen tsekkaus, josko loogisessa paikassa menisi polku voi kannattaa. Paras keino on kuitenkin valita jonkun toisen ajama reitti stravasta tai rwgps:stä.
maanantai 19. lokakuuta 2020
Voimaharjoittelu
Voimaharjoittelun eduista on ollut jo vuosia tietoa ja sitä suositellaan aina ja monessa paikassa. Perehdyn nyt muutamaan tutkimukseen ja juttuun asiaan liittyen. Toteutusmahdollisuuksia on paljon. Aika monella voimaharjoittelu vaan jää pyöräilyn jalkoihin 😏.
perjantai 16. lokakuuta 2020
Ilman tiheys aika-ajossa
maanantai 12. lokakuuta 2020
Kisaajamäärät nousuun!
torstai 8. lokakuuta 2020
YAW -angle
Kaikissa aero -testeissä puhutaan aina YAW angle lukemasta, niin ajattelin avata mitä se tarkoittaa. Itsellä ainakin kesti aikanaan pitkään hoksata sen logiikka ja merkitys.
maanantai 5. lokakuuta 2020
Syyskuu
Maantiekauden viimeinen kuukausi. Tänä vuonna oli vielä kisojakin syyskuussa. Kerkkoon ajot ja Rosendahl Gp osuivat tälle "syyskuun" arviojaksolle. Kilometrejä kertyi hieman vähemmän kuin normaalisti. Maanantaiaamuisin en ole ajanut työmatkaa, vaan mennyt suoraan töihin lapsen kouluaamujen vuoksi. Lisäksi pari lyhyehköä kisaa vähentänyt myös viikonloppujen kilometrimääriä. Toisaalta nyt on myös alkanut tulemaan GG lenkkejä maastossa, näissä keskinopeudet jää 15-20km/h tasolle teknisyyden vuoksi. Tämäkin vähentää kilometrejä. Maastossa ei myöskään ole tehomittaria, joten TSS luvut jää stravan arvailujen varaan. Rasittavia ne ainakin on ja koen, että Strava antaa niille hieman naftisti painoarvoa. Illat on lyhentyny selvästi, joten enää en ole pihalle mennyt ajamaan arkilenkkejä. Ne siirtyi Zwiftiin. Nyt tosin ei ole vielä ollut kovin järkevää ohjelmaa, niin olen vain ajellut hieman mitä sattuu ja osa treeneistä jäänyt alle 2 tuntiin. Elokuun lopussa jo pohdin, et alkaakohan shortiskelit olla taputeltu. No ei ollu! Vielä vikalla viikolla ajoin (maastossa) shortseilla!
torstai 1. lokakuuta 2020
Vo2max hidas komponentti
Vo2max hitaalla komponentilla tarkoitetaan hapenkulutuksen kasvua rasituksen kertyessä. Tämä näkyy myös aerobista kynnystä ajaessa sykkeen nousuna pikku hiljaa. Vielä enemmän ja nopeammin anaerobisen kynnyksen ylittyessä. Tämä hapenkulutuksen nousu johtunee pitkälti uusien tyypin II (nopeiden) lihassyiden aktivoinnista, jotka sitten kuluttavat enemmän ja enemmän happea. Eli lihasten hyötysuhde heikkenee ajan funktiona rasituksen kasvaessa.
maanantai 28. syyskuuta 2020
Syksyn ja talven suunnitelmat
Nyt on jo aika suunnitella syksyn ja talven treenejä. Viime talven ja kevään treenit tuntuivat kulkevan ja onnistuvan varsin hyvin. Tämän vuoksi ajattelin jatkaa vielä samalla rungolla. Kovin merkittäviä muutoksia en tee, mutta muutama pieni juttu kuitenkin. Jätän myöskin suosiolla kolmannen treenin kokonaan kirjaamatta, sillä viime vuonna en tainnut ajaa kertaakaan kolmatta treeniä. Kolmantena varsinaisena harjoituksena tulee ajettua pihalla GG fillarilla tai sisällä zwift-kisa tai mitä sattuukaan sit huvittamaan.
torstai 24. syyskuuta 2020
Kielletyt treenit
Kaikki treenaaminen on hyödyllistä ja kehittää aina jotain. Ja varmasti enemmän kuin pelkkä kevyt ajelu. Kuitenkin on paljon asioita, joiden hyöty on kyseenalaista. Kyseenalaista ainakin fysiologian näkökulmasta. Toki monille näistä turhista vedoista löytyy aina joku tarkoitus tai keino, millä ne voi saada toimimaan. Eli jos veto on lyhyt, mutta palautus olematonta ja vedot toistuu usein, niin kokonaisuutena järkevä. Samoin, jos alimittaiset vedot ovat vain totuttelua kertaalleen uusiin juttuihin.
maanantai 21. syyskuuta 2020
Rosendahl gp #9
Nyt oli vuorossa kauden huipennus ja lopetus Rosendahl gp merkeissä. Viimeinen mahis saada hieman hyvää fiilistä muuten heikonpuoleisesti menneeseen kisakauteen. Sää oli kerrankin hyvä, auringossa +15, kuiva tie, reipas tuuli. Kisa oli muuten hyvin järjestetty mutta kolme asiaa jäi hampaankoloon.
1) Lähtö jälleen reilusti myöhässä, voisiko tästä oppia joskus.
2) Vikalla kierroksella mäen pohjalla auto päästettiin kisareitille juuri pääjoukon edelle, vahinkoa ei tapahtunut.
3) Tulokset pitää saada esille kohtuullisessa ajassa.
torstai 17. syyskuuta 2020
Kisa-analyysia PMC suhteen
tiistai 15. syyskuuta 2020
Verensokerimittarien erot
Verensokerimittarit mittaa verensokeria hieman eri paikoista ja niistä tulee tietenkin ero tulosten puolesta. Lisäksi mittareissa on tietty tarkkuus, eli eri mittauksissa tulee samastakin paikasta hieman eri tuloksia. Eikä verensokeri ole mikään stabiili lukema, vaan alati vaihtuva. Tässä on aika sama kuin wattimittareissa eli on mittarikohtaisia eroja, mittauspaikkakohtaisia eroja ja analyysipuolen eroja. Mutta tulosten yhdenmukaisuus ja tulkinta on tärkeintä.
torstai 10. syyskuuta 2020
Watt Prime
maanantai 7. syyskuuta 2020
Kerkkoon ajot #15
lauantai 5. syyskuuta 2020
Kesä-, Zwift- ja talvieväät
Kesällä eväille haasteena on kuumuus eli sulavia suklaapatukoita ei voi kantaa. Toisaalta kuumuus myös vaatii enemmän juomaa. Kesällä tulee ajettua pidempiä lenkkejä ja kaupasta joutuu usein hakemaan täydennystä. Näillä kauppatauoilla jätksi tulee otettua lähes poikkeuksetta. Kaupasta saa vettä hanasta ja yleensä kannan muutaman urheilujuomatabletin, jolloin tuttua makua saa pulloon kätevästi. Banaani on kesäeväiden ykkönen, sen glykeeminen indeksi on 60 luokkaa ja tuorehedelmistä korkeimpia. Ongelmana on, että ne vie paljon tilaa ja pilaantuvat helposti.
tiistai 1. syyskuuta 2020
Elokuu
torstai 27. elokuuta 2020
Kehityksen arviointi
tiistai 25. elokuuta 2020
SM 2020 Iso-Syöte #27
Kisat oli tänä vuonna "pohjoisessa". Kartalta katsottuna toki paljon pohjoisemmaksikin olisi päässyt, mutta nyt jo matkustamisen kipurajalla. Etenkin kun kaikki eri SM kilpailut elokuussa huomioiden ( ISM RR, SM RR, kortteli ja TTT ja toki vielä ITT SM ja ISM kisoissa...) Eli priorisoin ehdottomasti SM kilpailut ykköseksi ja jätin muut menemättä.
torstai 20. elokuuta 2020
Aika-ajo: ylämäki
maanantai 17. elokuuta 2020
Helsinki Velotour #36
perjantai 14. elokuuta 2020
Kisaan valmistautuminen
keskiviikko 12. elokuuta 2020
Aerobic Decoupling
perjantai 7. elokuuta 2020
Aika-ajon teoriaa: vastatuuli
maanantai 3. elokuuta 2020
Heinäkuu
Heinäkuun kertymät. Vo2max painotteista oli, mutta näillä viikoilla oli vain yksi varsinainen happitreeni ja toinen oli yhteislenkki tms. |
keskiviikko 29. heinäkuuta 2020
Lasten BMX
lauantai 25. heinäkuuta 2020
Pitkään lenkkiin varautuminen
keskiviikko 22. heinäkuuta 2020
Anaerobinen kapasiteetti
sunnuntai 19. heinäkuuta 2020
Bikefit osa 3: Aero
perjantai 17. heinäkuuta 2020
TUE hakemus
Urheilijan sairauden hoito voi vaatia kielletyn aineen tai menetelmän käyttöä, niin silloin tulee hakea erivapautta. Erivapausmenettely takaa urheilijoiden yhdenvertaisuuden. Erivapauden saamiseksi seuraavien ehtojen olisi täytyttävä:
- Lääke on välttämätön
- Hoito ei saa tuottaa ylimääräistä hyötyä
- Ei ole korvaavaa asianmukaista hoitoa
tiistai 14. heinäkuuta 2020
Motorpacing
perjantai 10. heinäkuuta 2020
Bikefit osa2
tiistai 7. heinäkuuta 2020
SM-kisoihin valmistautuminen
lauantai 4. heinäkuuta 2020
Kesäkuu
maanantai 29. kesäkuuta 2020
Lyhyemmät vedot
tiistai 23. kesäkuuta 2020
Vo2max vedot
torstai 18. kesäkuuta 2020
Bikefit osa1
maanantai 15. kesäkuuta 2020
Treenit sisällä vs ulkona
perjantai 12. kesäkuuta 2020
Route Badge
maanantai 8. kesäkuuta 2020
Modaliteettijakson kesto
torstai 4. kesäkuuta 2020
Toukokuun treenit
maanantai 1. kesäkuuta 2020
Lenkkietiketti
torstai 28. toukokuuta 2020
Maantiefillari
maanantai 25. toukokuuta 2020
PMC
perjantai 22. toukokuuta 2020
COVID-19 lykkää kisoja edelleen
torstai 21. toukokuuta 2020
Lenkkieväät
tiistai 19. toukokuuta 2020
Lasten kanssa pyöräily
torstai 14. toukokuuta 2020
Urheilija-analyysi
maanantai 11. toukokuuta 2020
Työmatkapyöräilyvaatteet
torstai 7. toukokuuta 2020
Huhtikuun treenit
tiistai 5. toukokuuta 2020
Strava KOM
sunnuntai 3. toukokuuta 2020
Quadranttianalyysi, osa2
Quadranttianalyysi
torstai 30. huhtikuuta 2020
Treenaamisen matikkaa
maanantai 27. huhtikuuta 2020
Salon kevätklassikot 2020
perjantai 24. huhtikuuta 2020
Sulkapallo
Lopetin pyöräilyn monesta syystä aikanaan ja innostuin sulkapallosta, kun huomasin että sehän sujuu ihan kivasti. Aloin kiertämään kisoja ja totesin että hyvällä kunnolla pääsee pitkälle. Toki palloon täytyy osuakin, mutta vahvuuteni oli ehdottomasti juosta, juosta ja juosta.
tiistai 21. huhtikuuta 2020
Kotikisat
Viime viikonloppuna jo aloitin Somermeriajoilla. Tämä viittaa siis Lattomeriajoihin, jotka olisivat olleet samana päivänä. Veli asuu Hämeenlinnassa ja sovittiin, että tavataan "puolimatkassa". Ajettiin siis autoilla sinne.
perjantai 17. huhtikuuta 2020
Lyhenneviidakko
tiistai 14. huhtikuuta 2020
Rannekello
torstai 9. huhtikuuta 2020
Energiankulutus
maanantai 6. huhtikuuta 2020
Maaliskuun treenit
torstai 2. huhtikuuta 2020
Lasten fillarit
maanantai 30. maaliskuuta 2020
Treenileirin loppukatsaus
keskiviikko 25. maaliskuuta 2020
Treenileirin välikatsaus
tiistai 24. maaliskuuta 2020
Lenkkireitin valinta:
perjantai 20. maaliskuuta 2020
Mitä mukana lenkillä?
maanantai 16. maaliskuuta 2020
Miten kalenteri ja treenisuunnitelmat muuttuvat COVID-19 vuoksi
lauantai 14. maaliskuuta 2020
Kisakauden pohdintoja
perjantai 13. maaliskuuta 2020
Painonhallinta
tiistai 10. maaliskuuta 2020
Kisaamaan oppii kisaamalla
perjantai 6. maaliskuuta 2020
Periodisaatio
Periodisaatiota voidaan jakaa moneen tasoon. Eli vuositasoon, kuukausitasoon ja viikkotasoon. Yleensä treenikausi jaetaan vuositasolla muutamaan osaan, joita voisi olla: talvi-, valmistava-, kisa- ja ylimenokausi. Näitäkin voidaan toki takaa vielä tarkemmin. Treenit näiden sisällä vaihtelee huomattavasti.
tiistai 3. maaliskuuta 2020
Helmikuun katsaus
perjantai 28. helmikuuta 2020
Kotitreenileiri
tiistai 25. helmikuuta 2020
Palautuminen treenin sisällä
perjantai 21. helmikuuta 2020
Lenkkiseura
tiistai 18. helmikuuta 2020
Mikroravinteet + FODMAP
torstai 13. helmikuuta 2020
Lukulista
tiistai 11. helmikuuta 2020
Aika-ajo
perjantai 7. helmikuuta 2020
Tammikuun treenit
vk
|
2020 h / tss
|
Ilman työmatkaa
|
z1+2%
|
2019 / ”tss*”
|
plussaa
|
1
|
11,5 h / 441tss
|
7 h
|
80%
|
5 h / 354tss
|
25%
|
2
|
9,5 h / 423tss
|
6,5 h
|
93%
|
5 h / 340tss
|
25%
|
3
|
12,5 h / 510tss
|
7,5 h
|
88%
|
5 h / 354tss
|
44%
|
4
|
12,5 h / 477tss
|
8,5 h
|
85%
|
5,5 h / 366tss
|
30%
|
5
|
11 h / 424tss
|
6 h
|
94%
|
5,5 h / 383tss
|
10%
|